Miljötänk – vi jobbar aktivt för minskad resursförbrukning
 
Vi demonterar, återbrukar och förnyar gamla datorer, lämnar delar till återvinning (trots problemet med elektronikavfall). Avfallsmängden vid produktion av en ny laptop beräknas till omkring 1,2 ton.

Vi förlänger livet och förbättrar prestandan på fyra-fem år gamla Macar och PC-maskiner när vi byter ut den åldrade originaldisken till SSD och uppdaterar systemet.

Vi har ett lager av reservdelar och kablar som kan vara svåra att finna på annat håll (t ex interna hårddiskkablar till MacBook Pro 2009-2013.)

Vi förmedlar begagnade varor genom kommissionsförsäljning.
Vi bidrar med kostnads- och resurseffektiva strategier för småföretag.

Cykel och elcykel är våra vanligaste fortskaffningsmedel när vi gör kundbesök.

  Mackelbot Datasupport miljötänk

Sökbarhet på internet &
Sök med integritet!


Här under samlar vi viktiga funktioner och verktyg av betydelse för sökmotoroptimering (eng. Search Engine Optimization, SEO). Snarlika termer är: sökmotorpositionering, sökordsoptimering, sökoptimering, webboptimering och Page Ranking.

Googgle Analytics
Googles samling verktyg för att få trafikinformation och experimentera med sökbarhet.


Bing Webmaster Tools
Microsofts motsvarighet till Google Analytics.

Startpage tar bort all identifierande information från din sökning och skickar den anonymt till Google:

DuckDuckGo – en sökmotor som inte spårar dig.

SwisscowsPrivat sökmotor som inte analyserar dig. Använder Bing som grund för sökningar och kan även ge direkta svar. Eget index vid sökning på tyska.

Wolframalpha – Inte riktigt en sökmotor utan en maskin som ger svar på konkreta frågor. Engelskspråkig, spårar dig inte.

Mer information om dessa sökmotorer och andra alternativ till vänster under Länktips.

VPN – virtuellt privat nätverk

Säkerheten i publika nätverk på t ex kaféer är inte att lita på. En bra lösning på det problemet är att ansluta till internet genom en krypterad förbindelse, en VPN-tunnel. VPN kan även användas för att bli mer anonym och lämna färre spår (för att anonymisera dig) eller för att få det att se ut som om användaren sitter i en annan del av världen (t ex för att få tillgång till hemlandets strömmade TV-tjänst från utlandet). I en lite annan form används VPN för att du ska kunna sitta hemma men ändå vara uppkopplad i ditt företags nätverk precis som om du var på plats. Nackdelen med VPN är att det har en tendens att slöa ned din internetanvändning. Det gäller framför allt så kallad svarstid, som märks när när du växlar mellan olika webbsidor, när du "surfar runt".

Kostnaden för en kommersiell VPN-tjänst ligger ofta kring 500 kr/år. Bahnhof erbjuder sina kunder en enklare (okrypterad) form av VPN-uppkoppling gratis (skapad av integritetsskäl) som fungerar så länge du är uppkopplad med ditt Bahnof-abonnemang.

Exempel på VPN-tjänster som fått goda omdömen:
Nord-VPN
Express VPN
CyberGhost
SurfShark
Hotspot Shield
F-Secure Freedome

För PC-användare kan Mackelbot rekommendara Nord-VPN som förtahandsval. Har du svårt att få Nord-VPN att fungera på din Mac? Vi hjälper dig!


Mackelbot rekommenderar

Galleri Fotografi

Hem Mackelbot, datorhjälp Södermalm Hem
Företagspresentation

IT-tekniker med Mac- & PC-kompetens  |  Just nu, RUT-avdrag, om Cryptolocker, länkar 

 

It-konsult med PC-, Mac- och webbkompetens. Datorhjälp på Katarina Bangata Södermalm sedan 2001. Datorhjälp hemma med RUT-avdrag.

Lämna in din dator för snabb service i vår datorverkstad mitt på Söder eller besök oss för support och felsökning direkt över disk (många problem kan lösas medan du väntar).
Pensionärsrabatt för datorhjälp i hemmet.

Mackelbot Datasupport arbetar med Macsupport och PC-support, reparerar, letar fel, hjälper till med instalaltioner och bygger lokala nätverk. Jobbar även med med webb, säkerhet och dataräddning.

Företaget grundades 1998 och erbjuder IT-support och datorhjälp till privatpersoner och småföretag i södra Stockholm. Vi har bred teknisk kompetens, mycket lång erfarenhet av användarsupport (se referenser) och utvecklade kontakter med specialister.

Besök oss gärna på Söder, Katarina Bangata 46, Stockholm (boka helst i förväg).

datorhjälp södermalm
             Stockholm
Datorhjälp på Södermalm, här en rad Mackar men vi jobbar lika mycket med PC

Datorhjälp IT-stöd Söder
Besök vårt kontor/verkstad för support eller lämna in din dator ett par dagar för mer omfattande service

Här finns kablar, nya och begagnade adaptrar, laptop-laddare och datortillbehör, oftast en eller annan dator, till försäljning. Maila eller ring oss gärna före besöket för att försäkra dig om att vi finns på plats.
Vi ger dock inte gratis telefonsupport på andras produkter.

/Stefan Bothén, IT-konsult & firmatecknare

Upp

Just nu – lite av vad som pågår i och utanför firman

Aktuellt

DHS Data Hjälp och Service AB, Hornsgatan 43 har upphört
31/5 2022 lade DHS på Södermalm ned verksamheten. Företaget var något större än Mackelbot Datasupport men med en liknande profil med butik, verkstad och uppsökande verksamhet i hem och på företag. Vi välkomnar tidigare kunder hos DHS till oss och tror ni ska uppleva oss som minst lika kompetenta och pålitliga. Vi reparerar dock inte mobiltelefoner eller iPad.

Pensionärsrabatt för datorhjäp i hemmet
Pensionärsrabatt vid RUT-hjälp i hemmet, 20% vid minst två timmars arbete = 470:-/timme inklusive moms. Fri inställelse i vårt närområde.
Vi har lång erfarenhet av användarsupport och handhavandeproblem som kan uppstå vid såväl Mac- som PC-användning, skrivarproblem, router/nätverk, säkerhet på nätet, virus/malware etc. Kortare tid än två timmar debiteras 580 kr inklusive allt.

Problem med äldre versioner av Mac OS när du försöker gå in på en hemsida
Meddelande: "Din anslutning är inte säker", "Anslutningen är inte privat" eller "Den här anslutningen är inte privat". Du kan även få ett meddelande om att klockan går fel.
Problemet beror på ett så kallat rotcertifikat som löpte ut den 30:e september 2021. Problemet drabbar macar med Mac OS 10.11, El Capitain eller äldre versioner av Mac OS.
Lösningen är att uppgradera till en nyare version av operativsystemet. Macar från 2013 eller senare kan normalt uppgraderas till Mac OS 10.15, Catalina.
Macar från 2011 eller senare kan vanligen uppgraderas till Mac OS 10.13, High Sierra. För ännu äldre datorer kan en tillfällig lösning vara att installera ett nytt rotcertifikat i Mozilla Firefox. Mackelbot Datasupport hjälper till med allt detta.

RUT-tjänster, IT-hjälp i hemmet till reducerat pris (fr o m hösten 2016)

Från och med augusti 2016 kan du få IT-tjänster utförda i bostaden med 50% reduktion av timpriset (avdrag för hushållsnära tjänster). Avdraget gäller förutom hjälp med dator även läs- och surfplattor, support och lokalisering av fel i annan uppkopplad eller ansluten utrustning som skrivare, mediaspelare, smart-tv, smartphones och nätverk (internetanslutning, router, accesspunkter, kablar).
IT-RUT, rutavdrag it-tjänster i
               hemmet
Vi ser möjligheten till RUT-avdrag främst som en lösning för äldre att få hjälp med sin datoranvändning till en överkomlig kostnad men alla privatkunder kan använda sig av avdraget. Har du en verksamhet i hemmet och kan dra av för inköpta tjänster kan det dock vara förmånligare att inte använda sig av IT-RUT. För mycket korta uppdrag är det inte heller lämpligt. Resor/inställelsekostnader omfattas inte av RUT (just nu fritt inom vårt närområde).

Läs mer om när du bör begära RUT-avdrag för våra IT-tjänster/datorhjälp under rubriken Priser.

Fyll gärna i de första raderna i vår mall om avdrag önskas. Gränsen för hur mycket RUT-avdrag du sammanlagt kan utnyttja under ett år är generös, 75 000 (medräknat eventuella ROT-avdrag). Här kan du se hur mycket du använt. Vi har inte varit med om att Skatteverket nekat avdrag, när beslut är fattat får du en bekräftelse och behöver inget vidare göra.

Återskapad data – krypterade bilder och dokument

Cryptolocker
Vi har utfört ett två jobb där vi återställt samtliga bilder och dokument efter en attack av ransomware Win32 trojan (utpressningsprogram). I dessa fall var det möjligt att återskapa krypterad data då attacken avbröts innan trojanen fått fullt tillträde Windows-systemet.

Filer som krypterats med äldre varianter av Cryptolocker kan ibland dekrypteras med hjälp av verktyg som "räknar ut" koden genom att jämföra en krypterad fil med originalet. En annan möjlighet är att plocka fram osynliga men av systemet skapade skuggkopior. Ytterligare en väg för att få tillbaka dina dokument och bilder är att återskapa vid krypteringen raderade originalfiler eller av Windows skapade skuggkopior med hjälp av ett dataräddningsprogram, som kan hitta och rekonstruera raderade filer. Vi samarbetar med säkerhetsföretag som i detalj kan analysera angreppets art och utreder vad som kan göras.

Sammanfattningsvis är den spridda uppfattningen att inget kan göras (utom att betala lösen) för att få din användardata tillbaka, efter en attack av detta slag, helt fel.

Vi har gjort en omfattande uppdatering

Debatt, fakta, böcker, formulär, räkneexempel och film om arbetsmiljö- och personalhälsofrågor. paula-liukkonen.se
Paula Liukkonen

Vi distribuerar, håller reda på licenser och förnyar antivirusprogram online

eset antivirus
Mer läsning om vad som hotar och vad man kan göra och bör tänka på som datoranvändare under olika system. Bl a om vikten av att inte släppa in falska säkerhetsprogram och att använda rätt webbläsare.
En kort men pedagogisk beskrivning av hur moderna "virus" (undantaget ransomware) fungerar och syftet med dem finns här på SVT.
Grundläggande (och gratis) skydd med minimal belastning för äldre datorer kan Immunet ge.

Sök med integritet

Google vet nästan mer om dig än du. Startpage vättar bort identifierande information och utför anonymiserade Google-sökningar. Ett alternativ med brister (se nedan) är DuckDuckGo. Här i en kampanj som förklarar hur Google spårar oss. Fler anonymiserade söktjänster kan du läsa om här.

Ljudeffekter och HTML-5

Vi har lagt in olika typer av ljudeffekter/musik på denna site – som en liten provkarta på vad man kan göra: Ljud när pekaren förs över en utvald bild eller länk, ljud när man klickar på en viss länk/bild, och ljud när en vald (under)sida laddas.

Effekterna är kodade i standarden HTML5, där man kan spela upp media, utan att vara beroende av plugins i användarens webbläsare (och ev godkännande). HTML5 stödjs av alla webbläsare för Mac och PC (utom Internet Explorer 8 och äldre). Men från och med Internet Explorer 9 (för Vista och Windows 7) stödjer äntligen även Microsoft HTML5.

På firman

Sökmotoroptimering/sökmotorpositionering/SEO

Vi har lång erfarenhet av att jobba med webbsidors sökbarhet. Ofta är det en väldigt lönsam affär för kunden. Flera av våra kunder får första träff i Google när man söker med de mest relevanta sökorden. Men akta dig för den som inledningsvis garanterar en viss sökplacering eller säger sig ha samarbete med Google.

Vill du ha en snygg signatur för dina eller företagets utgående mail?

Vi producerar, se exempel 1, exempel 2, exempel 3

Länktips

Sökmotorguide, tips och kommentarer till mer och mindre kända sökmotorer av vikt

Startpage Anonymiserad sökning.

Google Sökmotorn som äger dig. Även funktion för att söka med bild (omvänd bildsöning).

Google Scholar Sök vetenskapliga artiklar.

Svenska dagstidningar Sök 27 miljoner digitaliserade tidningssidor, från 1600-talet fram till nästan nu.

DuckDuckGo Sökmotor som inte spårar eller anpassar sökresultaten till dina internetvanor, "filterbubblan". Det är en god intention men tyvärr är DockDuckGo en något skral sökmotor som missar stora delar av webben. Förmodligen fungerar den bäst för engelskt språkområde. Kan likt Wolframalpha (nedan) visa direkta svar på frågor.

Bing (MSN) "Helt bing". Microsofts sökmotor, förvald i Internet Exlporer och Edge. Ofta ganska förvillande, betalda länkar (ibland oseriösa) exponeras hårdast.

Yahoo Amerikanskt och kritiserat webbtjänst-företag/sökmotor. Använder sökindex från Bing.

TinEye Sök med en bild (omvänd bildsökning).

Baidu Kinesisk sökmotor/webbtjänst-företag, rankad trea till fyra i världen. Svår för den som inte behärskar kinesiskan.

Exalead Fransk, tämligen okänd sökmotor byggd för företag. Med tiden tyvärr allt mindre träffsäker.

Yelp Sök företag, tjänster och faciliter i din närhet.

Swisscows Privat sökmotor som inte analyserar dig. Använder Bing som grund för sökningar och kan även ge direkta svar.
Eget index vid sökning på tyska.

Wolframalpha Inte riktigt en sökmotor utan en maskin som ger svar på konkreta frågor. Engelskspråkig (exakt stavning krävs), spårar dig inte, förvånansvärt "intelligent
".

Teknik och service

Elektronikkedjornas verkstäder – enkelt hårddiskfel, offert på 11 336 kr
Mycket pinsamt för Siba, Expert, MediaMarkt, Elgiganten, Inet och Infocare

Miss av elektronikjätte: Installerade känslig information på fel datorer


Näthat, kränkningar och säkerhet på nätet

Kränkt.se – Datainspektionens samlade råd för att ta bort och anmäla kränkningar och mobbning på nätet:

kränkt.se

Surfa lugnt – nationellt initiativ för att höja skolans och vuxnas kunskaper om barns och ungas vardag på Internet.

Statens medieråd – myndighet med uppdrag att stärka barn och unga som medvetna medieanvändare.

Kontakta i första hand polisen om du blivit utsatt för grov eller sexuell kränkning eller hot på nätet men du kan även kontakta oss. Vi kan ibland kartlägga i hatsammanhang förekommande ip-adresser. Utifrån det kan man gå vidare med polisanmälan, identifikation, blockeringar eller andra åtgärder.

integritetsfrågor och säkerhet

Datainspektionen
Post- och telestyrelsen, PTS
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB
Europaportalen, tema integritet

Etisk produktion/handel

Rättvisemärkt – Fairtrade
Good Electronics

Konsumenträtt

Allmänna reklamationsnämnden, ARN
Peugeot rostar alltid. Om konsten att vårda sitt rykte på marknaden
Svensk Handels varningslista över oseriösa företag
Förenades Bolags varningslista
Finansinspektionens varningslista
Råd & Röns Svarta lista

Filarkiv och databanker

Everymac, specifikationer för alla Mackar
Evolt web design and development, med alla gamla webbläsare
The Internet Archive Wayback Machine, se webbsidor – så som de såg ut vid en viss historisk tidpunkt.

Mackelbots kök

Upp
<< Till startsidan för Mackelbot Datasupport – datorhjälp på Södermalm och hemma