Hem Mackelbot, datorhjälp Södermalm Hem
Mac och PC

Mac eller PC?  |  SSD istället för mekanisk hårddisk

Mac eller PC

Den som valt att köpa Mac istället för PC har traditionellt sett fått lite lägre ”råprestanda” för pengarna. Apple har i gengäld hävdat sig med en genomtänkt design, fiffiga tekniska lösningar och ett gränssnitt många upplever mer användarvänligt. I och med att Apple gick över till processorer från Intel för omkring tio år sedan (se nedan) har Mac idag i princip samma prestanda som PC. Dock inte riktigt i förhållande till priset, Mac är fortfarande dyrare i inköp än motsvarande PC och alla som varit i kontakt med en certifierad Apple-verkstad vet att inte heller servicen är gratis.

Utbudet av spel
för Mac är begränsat (Macar görs inte för att spela på) och databasprogrammet Microsoft Access finns inte för Mac OS. Man kan dock köra Access på Mac, genom t ex Parallels Desktop. Man kan också installera Windows på sin Mac så att den startas precis som en PC (se nedan).

En av de största fördelarna med Mac har varit att man i stort sett inte behövt oroa sig för virus, spyware etc. Mac OS är ett bättre skyddat system men på senare tid har säkerhetsproblem i webbläsarna uppmärksammats och så kallade browser hijackers och spionprogram är inte ovanliga. Fortfarande kan dock Mac-användaren klara sig utan abonnemang på ett antivirusprogram, vilket knappast gäller på PC-sidan.

En annan fördel med Mac är att man slipper Windows-registret, som medför sårbarhet, risk för obotligt korrupta system, åldrande system och stora svårigheter att flytta installationer. Det finns nackdelar med Mac OS X också men de är mindre påtagliga (om inte datorn ska användas för spel, Apple gör inte speldatorer).
  Mac vs PC  

Sammanfattningsvis: En Mac med OS X respektive en PC med Windows har olika svagheter och problem. Macens brister har ur ett tio till femtonårsperspektiv varit mindre men den är dyrare i inköp och att serva. Kvalitetsproblem i själva maskinvaran är ungefär lika vanligt på Mac som på PC (se nedan) men Macens operativsystem är stabilare.

Till nackdelarna kan nämnas att Apple blir allt sämre på bakåtkompabilitet, ett uppdaterat system krävs t ex för att köra en modern version av webbläsaren Safari men då stödjs i sin tur inte äldre versioner av Microsoft Office eller Adobe CS. Och Apple släpper nya system i allt snabbare takt och slutar supporta äldre versioner med säkerhets- och Safari-uppdateringar. Apple ställer idag även strängare hårdvarukrav än Microsoft för att kunna köra de senesta versionerna av operativsystemet.

Apple går allt mer över till att tillverka datorer som saknar, har få eller bara med svårighet utbytbara delar, på så vis spar man några tiondels millimeter i designen, men det är en mycket tveksam strategi ur konsumtions- och miljösynpunkt.

Integrationen Mac/PC har förbättrats och fungerar i dag bra. Mac OS X är konstruerat för att fungera i nätverk med Windows- och Unixservrar.

Den moderna Macen
Apple använder från och med år 2006 Intelprocessorer. Man kan säga att Apple tagit den roll som Linux länge förutspåtts fylla: Man kör ett lättanvänt UNIX-system på i princip en PC! Med mjukvaran BootCamp öppnades möjligheten att starta Macen i "Windows-läge" (från en egen partition) och köra PC-program utan tyngande emulering.

Kvalitet och produktion
Som kunde förutspås accelererade Apples försäljning av datorer när man övergick till Intel-processorer. Beklagligt är dock att man inte har råd att tillverka dem i anständiga fabriker. Apple har ca 40% påslag på sina produkter, Foxconn (som tillverkar det mesta av volymen) har ett påslag på omkring fyra procent. Kostnaderna pressas till ett minimum i produktionsledet och människor, miljö och kvalitet blir i slutändan lidande.


Statistik som indikerar hållbarheten för bärbara datorer av skiftande märken (2009). Låg stapel = färre reklamationer och försäkringsärenden. Tipsa oss gärna om färskare uppgifter! Som synes ligger här Asus bäst till i ett något snävt urval av tillverkare. Därefter följer Toshiba, Sony och på fjärde plats Apple. HP och Acer har två till tre år efter inköp ungefär 30% fler reklamationer och försäkringsärenden jämfört med Asus och Toshiba.

 
Källa: Engadget
Upp

Solid State Drive i stället för snurrande hårddisk

Allmänt och fördelar
En konventionell hårddisk av det slag som sitter i bärbara datorer har en genomsnittlig livslängd på ca 4,5 år. En hårddisk utan rörliga delar håller oftast minst lika länge som övriga komponenter i din dator. Dessutom är överföringshastigheten för data omkring nio gånger högre för en SSD än för en konventionell hårddisk. Söktiden/åtkomsttiden för en SSD är mycket låg, omkring 0,1 millisekunder vilket är ungefär 80 gånger snabbare än för mekaniska hårddiskar. En dator med SSD startar ofta inom tio till femton sekunder. SSD är lättare, drar mindre ström, blir obetydligt varm, är tolerant mot temperaturväxlingar och är okänslig för skakningar under drift – jämfört med en mekanisk hårddisk.

Ytterligare en vinst med att byta ut en konventionell hårddisk till SSD är att det kompenserar upp för ett lågt tilltaget arbetsminne (RAM). Det beror på att operativsystemet använder lagringsminnet som virtuellt arbetsminne och att SSD är så mycket snabbare än den gamla sortens diskar. Mycket arbetsminne är således inte lika viktigt som förr om man går över till att använda SSD.

Byta ut hårddisk till SSD
Byte till SSD

Om system- och lagringsutrymme
Vi rekommenderar alla att använda lagringsmedia som saknar rörliga delar (SSD) i stället för konventionella hårddiskar. Något att tänka på när man köper ny dator. SSD-"disken" bör normalt rymma minst 240 GB för att din dator inte snabbt ska bli full. För lite ledigt utrymme är en vanlig orsak till allvarliga systemproblem (men använder du bara webmail och om du inte lagrar bilder på din dator kan du klara dig med en mindre disk). Fortfarande levereras många Windowsdatorer med lagringsutrymmet uppdelat i två partitioner: C Systempartition och D Data. Det är olyckligt eftersom SSD:er vanligen är mindre än den äldre typen av lagring och systempartitionen snabbt fylls av filer, exempelvis när Windowsuppdateringar laddas in. Systempartitionen bör vara större än 100 GB.

Olika fabrikat
Prestandan mellan olika Solid State-diskar varierar ganska stort, framför allt gäller det skrivhastigheten. Vissa SSD:er har problem med bakåtkompabiliteten mot tidigare SATA-standarder och fungerar sämre med äldre datorer beroende på moderkort/logikkort/chipset. Samsung EVO tillhör de bästa.

Tills nyligen har man inte kunnat köpa en laptop med större SSD än 250 GB till rimligt pris men läget har förändrats och bl a Asus säljer idag datorer med 500 GB SSD till "normalt" pris.

Mac-dator levereras sedan några år med SSD, på de senaste modellerna är lagringskretsarna lödda på moderkortet och är inte avsedda att kunna bytas ut. En liten SSD fylls snabbt av till exempel iPhone-avbilder.

Byte till SSD
Gammal PC kan bli som ny vid montering av en SSD, som är omkring nio gånger snabbare än en konventionell hårddisk. Här en speciallösning för en dator med minihårddisk från 2009.

Skäl att byta lagringsmedia

Byte från mekanisk hårddisk till SSD hör till våra allra vanligaste jobb. Vissa kunder byter förebyggande och för prestandans skull, andra för att hårddisken har kraschat eller håller på att gå sönder (eller för att de köpt en PC med allt för snålt tilltagen SSD). Vanligaste tecken på att din hårddisk håller på att ge upp är att den låter mer än vanligt, att disken upprepar samma sekvens om och om igen (kan märkas av ljud eller ljusindikator), att datorn blir mycket trög i start, att filer mystiskt förvinner eller att systemet fryser.

Upp
<< Till startsidan för Mackelbot Datasupport – datorhjälp på Södermalm och hemma