Hem Mackelbot, datorhjälp Södermalm Hem
PC-tips

 Olika Windows  |  Spioner och annat störande Windows registerfel

Olika Windows

Utfasning Windows 10
Utvecklingen av Windows 10 upphör hösten 2025, därefter kommer dock viktiga säkerhetsuppdateringar kunna erhållas mot betalning, meddelar Microsoft. Alternativet är Windows 11, uppdateringen är gratis men det nya operativsystemet går bara att instalera på en dator från ungefär 2018-2019 eller senare.
----------------

Det är lätt att reta sig på jätten Microsoft och sårbarheten i operativsystemet Windows. Sanningen är väl i varje fall, att om produkterna vore fullt så dåliga som deras värsta kritiker inom UNIX- och Mac-kretsar säger, skulle Windows inte ha den dominerande ställning på persondator-marknaden som det har.

Microsofts dominans är resultatet av smart affärssinne och väldigt användbara produkter. Man är sällan först med något, gör sällan något bäst men man når flest användare. Om Apple skulle ha den ställning Microsoft har idag, skulle vi möjligen ha mindre problem med våra datorer, men också vara i händerna på ett ännu hårdare styrt företag, som härskade inte bara över mjukvaran, utan även över datorhårdvaran.

Windowshistoria
När Microsoft skulle skapa ett grafiskt operativsystem, liknande det som Apple redan hade (som från början utvecklats av Xerox), kom man att driva utvecklingen efter två linjer: Dels ett grafiskt skal över det gamla DOS-systemet (t ex Windows 3 och mer utvecklat i Windows 95), dels det mer avancerade och stabilare NT-systemet.

Det förstnämnda var avsett för hemanvändare och var lämpligt för spel. Det kom också att användas i företagens mindre kritiska arbetsstationer. Windows NT användes på servrar och på klientdatorer där man krävde större stabilitet och högre säkerhet.

NT-familjens system utrustades med något som kallas HAL (Hardware Abstraction Layer), som bland annat ökar stabiliteten genom att ligga som ett "skyddande lager" mellan programvara och hårdvara. HAL är också namnet på datorn i Arthur C. Clarkes 2001 – En rymdodyssé (Kubrick 2001 – Ett rymdäventyr), som blir rätt aggressiv när man försöker stänga av den...


2001 – Ett rymdäventyr

Den första utvecklingslinjen avslutades med Windows ME (en slarvigt hopkommen utveckling av Windows 98) som är en mardröm att felsöka. Därefter satsade Microsoft på utveckling av NT-linjen; Windows 2000 och XP. Det är relativt stabila system. Windows 2000 användes med fördel om man inte hade så mycket arbetsminne i burken som Windows XP krävde.

Ännu mindre minneskrävande var Windows 98 SE (Second Edition), ett piggt men lite mindre stabilt system. Hårdvarustödet var betydligt förbättrat i denna andra version av Windows 98. Även föregångaren Windows 95 fanns i flera versioner och efterhand införde man stöd för USB. USB utvecklades av Apple och har ju blivit den viktigaste anslutningsmetoden för kringutrustning. NT4 saknade USB-stöd.

Windows Vista
Windows Vista

Microsoft arbetade länge och på krokiga vägar med att ta fram ett nytt operativsystem, som skulle ersätta Windows XP. Som vanligt följde Microsoft Apple i fotspåren och erbjuder genomskinliga fönster, smarta mappar och widgets. Windows Vista blev dock något av en flopp: Segt, omständigt, resurskrävande och ganska fult.

Windows 7
Microsoft tog ett tydligt steg framåt i och med Windows 7: Snyggt, trevligt att arbeta med och mycket snabbare än Vista. Microsoft närmar sig Apple i användarvänlighet! Windows 7 är snabbare, tydligare och stabilare än Windows Vista. Vista-användare rekommenderas uppgradera sitt system.

Vindows 7 kräver inte särskilt mycket av maskinvaran. Det finns dock ett par krux vid övergång från XP till Windows 7: Det kan bli ett stort detektivarbete att finna drivrutiner till gammal maskinvara, som ljudkort. Det andra kruxet är att gamla grafikkort av typ GeForce 4 och liknande fungerar dåligt under Windows 7. På stationära datorer kan man helt enkelt byta grafikkort. På Laptops kan man ibland komma runt problemet genom att gå ned till 16 bitars färgdjup (man har fortfarande över miljonen färgnyanser).

Windows 7 bär på brister i uppdateringsfunktionen (Windows Update), det yttrar sig oftast efter installation av Service Pack 1 och problemen kan vara knepiga att komma tillrätta med men vi har stor vana att lösa även detta problem. Fortfarande idag föredrar en del spelanvändare Windows 7 framför senare versioner.

Windows 8
Varannan Windows-version brukar vara en flopp. Det gällde Vista och tidigare Windows ME. Det var i grunden dåliga system. Windows 8 kan synas följa mönstret, det möttes av PC-användarnas kalla hand. Jag tror dock att utvecklingen kommer att bryta mönstret. Windows 8 är inte dåligt i grunden, det är ogenomtänkt i gränssnittet.

Windows 10
Windows 10 är en utveckling av Windows 8 som släpptes den 29 juli 2015. Den distribuerades som en gratis uppdatering ett år från release-datum och är tillämplig på de allra flesta datorer som kör minst Windows 7, telefoner som kör Windows 8 och surfplattor.

I Windows 10 återkommer Windows skrivbordsmeny i ny form, delvis utformad likt metro-(app-) gränssnittet i Windows 8. Som tidigare på Windows-telefoner kan du se händelser direkt på de "brickor" som symboliserar olika appar och apparna kommer att vara universella för datorer, surfplattor och telefoner. Det ska också bli mycket lättare för utvecklare att anpassa redan färdiga appar för iOS eller Android till Windows-miljön.

Windows 10

Microsoft har alltså jämkat samman de båda gränssnitten i Windows 8: Appar kan nu köras i vanliga fönster på skrivbordet, vilket är mycket vettigt. Som brukligt gör man likt Apple –fast lite i efterhand– och erbjuder virtuella skrivbord.

Windows 11
En helt ok uppgradering av Windows 10. Om du har köpt och installerat speciella program utöver de vanligaste bör du försäkra dig om att de är kompatibla. Fräckt är att man vid en ren installation (inte uppgradering) är tvungen att skapa ett Microsoft-konto (du kan senare ta bort det eller göra om det till ett lokalt konto). Vi anser att högst säkerhet och integritet nås med ett lokalt unikt kontolösenord på datorn.

Windows 11 kräver en ganska ny dator och är intollerant mot äldre processorer, detta testas vanligen som en del av processen i samband med en eventuell uppgradering.

Upp

Spioner och annat störande

När du fildelar, när du hämtar hem vissa gratisprogram och ibland när du bara råkar klicka lite fel på någon site skrivs oönskade filer till din dator. Snart blir Windows-maskiner översållade av små program, spioner och annat skräp och sega som sirap. Det kommer t ex upp extra menyer eller reklam när du surfar och du har inte längre full kontroll över din dator. Antivirusprogram tar i många fall inte bort denna typ av skräpprogram, trots att de minskar säkerheten i din dator. Norton/Symantec Antivirus/Internet Security är t ex tämligen usel på detta. Bättre fungerar produkter som ESET NOD32 och ESET Internet Security. Vi hjälper dig rensa bort adware, trojaner och browser hijackers som redan kommit in och "bitit sig fast".
På grund av rådande säkerhetsläge avråder Mackelbot från det ryska, tidigare väldigt välrenommerade, säkerhetsföretaget Kaspersky's produkter.

Upp

Windows registerfel

Problem med Windowsregistret är vanligt förekommande. Det yttrar sig ofta som start- och avstängningsproblem eller tröghet i systemet, tillsammans med kryptiska felmeddelanden.

Mycket ofta rekommenderas man i dessa fall att installera om Windows. Det är sällan nödvändigt och inte heller ett säkert sätt att bli av med problemen. En ominstallation av Windows, ovanpå det defekta systemet, hjälper i nio fall tio inte alls. Registerproblem är dessutom inte sällan hårdvarurelaterade och beror på defekta minnesmoduler.

Mackelbot Datasupport har stor vana vid att lösa registerproblem (och att rensa bort virus, maskar etc, som bitit sig fast där) utan att installera om systemet. Allvarligt korrupta registerfiler tvingar ändå fram en formatering och ren nyinstallation.

Upp
<< Till startsidan för Mackelbot Datasupport – datorhjälp på Södermalm och hemma